De Geast fan de Fryske Wâlden en de Roos van Jericho zijn niet zonder kleerscheuren hun jeugd doorgekomen. 

De oorzaken zijn verschillend evenals hun omstandigheden. De krassen op hun ziel zijn anders, de pijn is hetzelfde. De afloop is een hartstochtelijk feest van herkenning en ontdekking.

In de zomer verkoopt Jeltske frambozen en aardbeien langs de weg. Later gaat ze als een Tewje in boter en kaas langs boeren- en streekmarkten.
Zij kan goed leren en gaat naar het gymnasium in de lânsted. Door droevige gebeurtenissen krijgt ze steeds meer verantwoordelijkheid voor de boerderij van haar opa. 

Haar 18e verjaardag markeert een omslagpunt. Ze gaat het huis uit en Rebecca, de Roas fan Jericho, komt in haar leven. Haar Marrokaans-joodse achtergrond staat in mysterieuze contrastharmonie met het Friese plattelânsk--dekôr van Jeltske. 


Het eerste deel, De geest van de Friese Wouden, speelt zich af onder de zwijgende oppervlakte van het Zuidfriese plattelandsmilieu, op het ritme van ploegen en kerkgang. Jeltske Nijeholt ontsnapt uit het keurslijf van haar familieverhaal en Rintske Teakes is haar steun en toeverlaat, samen delen ze lief en leed. Het tweede deel, De roos van Jericho, toont de hiaten van de balling. Rebecca Zavrany gaat op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes van haar verhaal dat ogenschijnlijk begint in de sloppenwijken van Marseille.
In het derde deel, Welkom in de wereld, kruisen hun wegen elkaar, de stille grond van Jeltske begint te barsten en Rebecca maakt een emotioneel geladen reis door Zuid-Frankrijk en Noord-Afrika. Hun ontmoeting is zowel een feest van herkenning als een ontluisterend demasqué.  
En Rintske? Die haalt haar Havo-diploma!

 

9789079133192